Media

 

 

 

 

Tijdlijnfoto'sRisico's volksgezondheid: paling vol met gif

Paling kan vol zitten met giftige stoffen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Ondanks risico's voor de volksgezondheid wordt de vette vis verkocht en gegeten. Toxicoloog Christine Absil legt in Vroege Vogels uit wat het eten van paling voor jouw gezondheid kan betekenen.

De 'panda van de zee', de paling wordt al jaren bedreigd in zijn voortbestaan. Bovendien kan de vette vis vol zitten met giftige stoffen als dioxines en pcb's. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb's. Inmiddels zijn deze stoffen verboden. Maar jarenlang kwamen ze vrij bij verbrandingsprocessen en sloegen ze neer op de bodem.

Dioxine in de rivierbodem

De rivierbodem is de habitat van de paling. Op de rivierbodem voedt de paling zich met algen en bodemdieren en zo krijgt de vette vis verhoudingsgewijs veel van dit gif binnen. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal. Wat de gevolgen zijn voor de paling is niet bekend. Al zijn er aanwijzingen dat een teveel van dit soort stoffen effecten kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de vis. Bij de mens kunnen dioxines op termijn kanker veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren.

Kamervraag D66 en SP

De onderzochte paling is gevangen op een aantal plekken in het IJsselmeer. Onder andere bij Urk hebben de Wageningse onderzoekers exemplaren aangetroffen met te hoge concentratie van deze giftige stoffen in het lichaam, dan is toegestaan.

Volgens D66-Kamerlid Tjeerd de Groot moet deze paling niet in de voedselketen terechtkomen. Hij maakt zich zorgen dat de bevissing van paling in gebieden waar vissen met een te hoge concentratie giftige stoffen worden aangetroffen, de voedselveiligheid in gevaar brengt. Daarom heeft het Kamerlid een Kamervraag gesteld, aankomende dinsdag zal de Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reageren. Ook SP-Kamerlid Frank Futselaar heeft schriftelijke vragen gesteld.

-> Lees hier het hele bericht inclusief de uitzending van Zembla over dioxinepaling: bit.ly/3dkXUoc

(Foto: Janny Bosman)
...

View on FacebookWeb Analytics